EL VINCLE

EL VINCLE

El vincle (del llatí vincŭlum, ‘lligam’ i, aquest, de vincīre ‘lligar’) és la relació afectiva o lligam que s’estableix entre dues o més persones. En el context de l’educació canina, aquest vincle és essencial per garantir una convivència harmònica i satisfactòria amb el nostre gos.

Comprenent el Víncle Amb el Nostre Gos

Partirem de la base que el nostre gos no és el nostre fill, no és el nostre esclau, ni és el nostre subordinat. La relació amb el nostre gos ha de ser una relació d’AMISTAT, sí, d’amistat.

“Tu als teus amics, els crides? Tu als teus amics, els pegues? Tu als teus amics, els maltractes? Tu als teus amics els obligues? “

“Si és així, jo no voldria ser amic teu.”

Aquestes paraules ens fan reflexionar sobre com tractem els nostres gossos i ens recorden que, per construir un vincle fort i saludable, hem de tractar-los amb respecte, amor i comprensió.

Què Significa Tenir un Víncle Amb el Nostre Gos?

Quan un educador ens diu que no tenim VINCLE amb el nostre gos, es refereix a aquest lligam, a aquesta relació afectiva que ens ha d’unir a ell. Però, què implica realment aquest vincle?

Un bon vincle significa que el nostre gos confia en nosaltres, ens respecta i gaudeix de la nostra companyia. I ha de ser totalment bidireccional, nosaltres també hem de confiar, respectar i gaudir de la seva companyia. Això no es construeix d’un dia per l’altre, sinó que requereix temps, paciència i dedicació. Un bon professional no només ens ha de dir el que ens manca, sinó que també ha de poder transmetre què hem de fer per millorar aquesta relació.

Com Crear i Enfortir el Víncle Amb el Nostre Gos

Compartir Experiències

Pensant en quan érem joves… en aquells moments preadolescents i adolescents, quan les amistats tenien un valor superior a qualsevol cosa. Recordem com podíem passar hores i hores sense fer res amb els amics, menjant pipes a les escales de l’ajuntament o al parc. Allí és on es van forjar grans vincles. El fet de compartir TEMPS, sense cap més intencionalitat que estar amb ells, va ser clau.

Traspassem aquestes sensacions a la relació que tenim amb el nostre gos. Per generar VINCLE, hem de compartir experiències amb ell. Això inclou conèixer com reaccionarà quan vegi una bicicleta o com actuarà davant d’un autobús.

Jugar Junts

Per generar VINCLE, hem de compartir jocs. No sols llençar pilotes sense cap criteri, sinó jugar de veritat, com quan érem joves i jugàvem sense cap pressió social que ens avergonyís per estar fent el ridícul. Jugar junts ens ajuda a comprendre millor el nostre gos i a gaudir de la seva companyia en un entorn relaxat i divertit.

Passejar i Explorar

Per generar VINCLE, hem de passejar, observant el que vulguem observar sense presses. Aturem-nos allà on ens sembli més interessant de fer-ho, per veure, olorar, el que ens cridi més l’atenció. Aquestes passejades sense rumb fix són una excel·lent oportunitat per enfortir el vincle, ja que permeten al gos explorar el seu entorn amb nosaltres, sense pressions ni tensions.

Moments de Tranquil·litat

Per generar VINCLE, hem de ser capaços de fer moltes coses junts, però també hem de poder no fer res. El concepte de FER o ESTAR és essencial: simplement estar presents l’un amb l’altre, gaudint de la companyia mútua, sense la necessitat de complir cap objectiu concret.

L’Impacte de les Experiències en el Víncle

Amb EXPERIÈNCIES, generarem un bon VINCLE. Les experiències compartides ens ajuden a construir una relació més sòlida i significativa amb el nostre gos. Cada moment compartit contribueix a enfortir aquest lligam especial.

Pels tutors, “viure” els vostres gossos és essencial per establir un bon vincle. Dediqueu temps a estar amb ells, a jugar, a passejar i a gaudir de la seva companyia sense pressions.

Per als professionals, quan demanem quelcom, expliquem com fer-ho! La clau per crear un bon vincle és la comprensió, la paciència i la dedicació.

Recordeu, un vincle fort amb el vostre gos no només millora la seva qualitat de vida, sinó que també enriqueix la vostra, aportant felicitat i harmonia a la vostra relació diària.

Comparteix el Post:

Altres Publicacions